فروشگاه نوشدارو

اطلاعات مورد نظر خود را در نوشدارو بیابید

فروشگاه نوشدارو

اطلاعات مورد نظر خود را در نوشدارو بیابید

دیابت و سلامت روان

Ellipse 1

نگارنده: دکتر معصومه بهبودی

مقدمه:

دیابت به عنوان یک عارضه پیچیده، زندگی میلیون‌ها نفر در سطح جهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد و تاثیرات آن بر سلامت جسمی برای همه روشن و واضح است. اما واقعیت اینجاست که چالش‌های مربوط به این عارضه به مشکلات جسمی محدود نمی‌شود و مبتلایان به دیابت عموما با مشکلات خلقی مختلفی هم رو به رو هستند به نحوی که برای بعضی افراد، مدیریت چالش‌ها و مشکلات روحی ناشی از دیابت می‌تواند حتی سخت‌تر از جنبه جسمی آن باشد.

در واقع، مطالعات نشان می‌دهند که افراد مبتلا به دیابت احتمال بیشتری دارد که عوارضی مثل افسردگی، اضطراب یا سایر مشکلات روانی را تجربه کنند. این مسئله به دلیل عوامل مختلفی مثل مزمن بودن عارضه دیابت، چالش‌های مربوط به مدیریت آن و بار روانی ناشی از “انگ بیماری” دیابت اتفاق می‌افتد.

اگر شما یا یکی از عزیزانتان به دیابت دچار هستید، این مقاله به شما کمک می‌کند تا اطلاعات جامعی درباره مشکلات و عوارض روحی _ روانی دیابت به دست بیاورید وبا راهکارهای مقابله با آن‌ها آشنا شوید.

اما اگر به طور کلی مایل هستید درباره عارضه دیابت اطلاعات داشته باشید می‌توانید به مقاله دیابت چیست؟ همه چیز درباره بیماری دیابت مراجعه کنید.

دیابت چرا و چگونه باعث مشکلات خلقی می‌شود؟

دیابت یک بیماری مزمن و پیچیده است که فرد مبتلا باید سالهای طولانی با آن سر و کار داشته باشد. مدیریت و کنترل این بیماری یک کار ۲۴ ساعته است و بخش عمده آن به عهده خود فرد مبتلا یا نزدیکان اوست در نتیجه به طور گسترده‌ای زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار می‌دهد و نیازمند تغییر در عادت‌ها و برنامه‌های روزانه است.

بعد از تشخیص دیابت ممکن است لازم باشد مصرف بسیاری از غذاها محدود شود و در مقابل مسئولیت‌ها و وظایف جدیدی مثل اندازه‌گیری مرتب قند خون، کنترل مقدار کالری مصرفی روزانه، مراجعه‌های منظم به مطب پزشک و انجام دوره‌ای آزمایش خون به برنامه زندگی فرد اضافه شود. همه این مسائل می‌توانند باعث شوند که فرد دیابتی به مرور احساس کند انرژی چندانی برای انجام سایر وظایف زندگی روزمره خود ندارد و به تدریج منجر به پایین آمدن خلق و به وجود آمدن افکار و احساسات ناخوشایند و به دنبال آن مشکلات روانی مثل افسردگی و اضطراب شود.

از طرف دیگر مسائلی مثل تامین هزینه‌های دیابت، نگرانی از کنترل مناسب قند خون یا به وجود آمدن عوارض احتمالی دیابت  و یا عوارض ناشی از داروهای مربوط به کنترل دیابت، همگی باعث ایجاد فشار روانی برای مبتلایان به این عارضه می‌شوند که می‌تواند به مرور زمان باعث اختلالات خلقی و روانی برای این افراد شود.

نکته مهم دیگر بحث “انگ بیماری” برای مبتلایان به دیابت و تاثیر آن بر وضعیت خلقی این افراد است. در حقیقت هنوز هم در بیشتر جوامع  طرز تفکر نادرستی درباره دیابت و افراد دیابتی وجود دارد که باعث تغییر در نوع رفتار اقشار جامعه با افراد دیابتی می‌شود و می‌تواند باعث بار روانی زیادی برای این افراد شود. از طرف دیگر گاهی این انگ زدن، توسط خود فرد یا نزدیکان او انجام می‌شود و فرد با تصویر ذهنی بیماری و ناتوانی خود، دچار افت عزت نفس شده و در ارتباط با دیگران دچار مشکل می‌شود و خود را منزوی می‌کند و در نهایت مشکلات خلقی و روانی مختلفی برای خود ایجاد می‌کند.

نکته اینجاست که انجام مراقبتهای مرتبط با دیابت نیاز به انگیزه و انرژی فراوان دارد و اختلالات خلقی و روانی می‌توانند به طور قابل توجهی بر روی توانایی کنار آمدن با وضعیت بیماری و رعایت برنامه‌های خود مراقبتی تاثیر بگذارند. بنابراین در یک فرد دیابتی باید به مسائل خلقی و روانی به اندازه مسائل جسمی اهمیت داده شود و برای مقابله با آن‌ها اقدامات لازم و به موقع انجام شود.

در ادامه، مهمترین اختلالات خلقی و روانی که به دنبال دیابت ایجاد می‌شوند را  به همراه راهکارهای مقابله با آن‌ها، برایتان توضیح می‌دهیم.

 

تغییرات سریع خلقی به دلیل نوسان قند خون

عارضه دیابت به طور معمول با نوسان در قند خون همراه است به  نحوی که بعضی اوقات قند خون بالا می‌رود (هایپرگلایسمی) و در بعضی موارد قند خون افت می‌کند (هایپوگلایسمی). این نوسان در قند خون می‌تواند بر روی عملکرد مغز تاثیر بگذارد و باعث نوسانات خلقی شود. مطالعات متعددی ضمن مطرح کردن احتمال ارتباط بین سطح قند خون و وضعیت خلقی، تایید می‌کنند که نوسانات قند خون، شامل هر دو حالت بالا رفتن و افت قند خون، می‌توانند باعث به وجود آمدن طیفی از علائم از جمله تغییرات خلقی شوند.

علائم افت قند خون که می‌توانند روی وضعیت خلقی فرد دیابتی تاثیر بگذارند شامل این موارد هستند:

بالا رفتن قند خون هم ممکن است علائمی ایجاد کند که بر روی وضعیت خلقی تاثیر بگذارد از جمله:

برای به حداقل رساندن نوسانات قند خون و پیشگیری از نوسانات خلقی ناشی از آن، راهکار‌های زیر کمک کننده خواهند بود:

احساس خشم و انکار

در بسیاری موارد تشخیص دیابت ممکن است برای فرد مبتلا شوکه کننده باشد و باعث ایجاد خشم و عصبانیت شود. معمولا این مشکل با تکرار شدن سوال ‍‍”چرا من؟” در ذهن شروع می‌شود و می‌تواند به اضطراب و حتی افسردگی منتهی شود.

خوب است بدانید که این عصبانیت در واقع بخشی از مسیر یک فرد دیابتی برای رسیدن به مرحله پذیرش بیماری دیابت در زندگی خود خواهد بود. نکته کلیدی برای کنار آمدن با این عصبانیت تشخیص دادن علت عصبانیت است. از خودتان سوال کنید دلیل این عصبانیت چیست؟ ترس، احساس گناه یا سرزنش خود می‌توانند دلایل این عصبانیت باشند. با تشخیص دادن علت عصبانیت، می‌توان بر آن غلبه کرد. به علاوه در زمان عصبانیت راهکارهایی وجود دارند که کمک می‌کنند تا چرخه عصبانیت شکسته شود:

از طرف دیگر در بعضی موارد ممکن است بعد از تشخیص دیابت به طور ناخودآگاه احساس انکار در فرد مبتلا به وجود بیاید. افکاری مانند ‍‍” من باور نمی‌کنم ‍‍” یا ‍‍” این تشخیص اشتباه است ‍‍” در ابتدای این وضعیت معمول هستند. اما در نظر داشته باشید در قسمتی از مسیر باید تشخیص دیابت پذیرفته شود وگرنه فرد با ممانعت از انجام مداخلات درمانی باعث آسیب به خود می‌شود.

گاهی اوقات حس انکار بسیار نامحسوس و مخفی است و به طور ناخودآگاه باعث رعایت نکردن برنامه‌های خود مراقبتی می‌شود. افکاری مانند مثال‌های زیر نشانه حس انکار هستند:

هر کسی ممکن است گاه به گاه دچار حس انکار بشود اما مهم این است که در این وضعیت نماند. در تماس بودن منظم با پزشک، هدف‌گذاری و داشتن یک برنامه روزانه منظم برای رسیدن به این اهداف می‌توانند مانع ماندن در وضعیت انکار بشوند.

به علاوه بهتر است دوستان و نزدیکان فرد دیابتی از اهداف و برنامه‌های روزانه او مطلع باشند تا بتوانند او را در تعهد به این برنامه‌ها تشویق کنند.

افسردگی

مطابق آمار منتشر شده، افراد دیابتی ۲ تا ۳ برابر بیشتر از بقیه در معرض ابتلا به افسردگی هستند. از طرف دیگر تنها در ۲۵ تا ۵۰ درصد افراد دیابتی افسرده، این مشکل تشخیص داده شده و درمان می‌شود.

باید در نظر داشت که افسردگی خود به خود خوب نمی‌شود و بدون اقدامات درمانی به مرور بدتر می‌شود.

علائم افسردگی می‌توانند ملایم یا شدید باشند و معمولا شامل این موارد هستند:

با وجود افسردگی انرژی کافی برای هیچ کاری وجود ندارد و ممکن است فرد دیابتی به جای اجرای برنامه‌های خودمراقبتی، تمام روز را به خوردن، خوابیدن یا تماشای تلویزیون بگذراند. به همین دلیل در صورت مشاهده علائم افسردگی، فرد دیابتی باید به پزشک مراجعه کند.

استرس و اضطراب

 

استرس بخش جدایی ناپذیر زندگی ماست. گرفتار شدن در ترافیک، رسیدگی به درخواستهای اعضای خانواده تا مشغله‌های کاری همه می‌توانند برای ما استرس ایجاد کنند. در حقیقت وقتی ما با یک چالش رو‌به‌رو می‌شویم بدنمان برای کمک به غلبه بر آن چالش هورمون‌هایی ترشح می‌کند که موقتا تمرکز ما را بالا می‌برد و انرژی بیشتری برای ما تامین می‌کند تا بتوانیم با موفقیت ازعهده چالش برآییم. اگر استرس طولانی شود این هورمون‌ها در بدن جمع می‌شوند و باعث بالا رفتن فشارخون، انقباض عضلات و اضطراب می‌شوند.

آمارها نشان می‌دهند که افراد دیابتی ۲۰ درصد بیشتر از دیگران در معرض دچار شدن به اضطراب هستند. در واقع برای بعضی افراد مدیریت کردن یک وضعیت طولانی مدت مثل دیابت منبع اصلی اضطراب به حساب می‌آید. از طرف دیگر استرس و اضطراب ممکن است باعث شود که فرد دیابتی نتواند به خوبی از خودش مراقبت کند ضمن این‌که سطح قند خون هم با استرس تغییر می‌کند. هورمون‌هایی که در زمان استرس در بدن ترشح می‌شوند می‌توانند سطح قند خون را بالا ببرند و یا بالعکس باعث افت قند خون غیرمنتظره بشوند. بنابراین مدیریت کردن استرس و اضطراب در افراد دیابتی بسیار اهمیت دارد.

بیشتر بخوانید: استرس و قند خون، چه ارتباطی بین آن‌ها وجود دارد؟

مطالعات نشان می‌دهند که در خصوص مدیریت و درمان اضطراب، روش‌های غیردارویی بهتر از دارودرمانی نتیجه می‌دهند گرچه در بعضی موارد لازم است از هردو روش برای درمان اضطراب استفاده شود. راهکارهای ساده‌ای هم برای رفع اضطراب وجود دارند از جمله:

نکته نهایی این‌که گاهی اوقات علائم اضطراب با علائم افت قند خون اشتباه گرفته می‌شوند. تشخیص علائم این دو از هم می‌تواند سخت باشد بنابراین اگر علائمی مثل عرق کردن یا تپش قلب داشتید قندخونتان را اندازه بگیرید و اگر پایین بود بلافاصله آن را درمان کنید. اگر قند خونتان در محدوده طبیعی بود این علائم را به حساب اضطراب بگذارید.

استرس را نمی‌توان به طور کامل از زندگی حذف کرد چون در واقع پاسخ بدن ما به اتفاقات خوشایند و ناخوشایند است اما اگر به دلیل اضطراب احساس پریشانی می‌کنید حتما با پزشکتان مشورت کنید و برطرف کردن این وضعیت را در اولویت کارهایتان قرار بدهید.

کلام آخر

همان‌طور که در این مقاله توضیح دادیم، دیابت می‌تواند با مشکلات خلقی و روانی مختلفی همراه باشد بنابراین اگر به دیابت مبتلا هستید این اختلالات خلقی را جدی بگیرید و با کمک پزشک برای برطرف کردن آن‌ها برنامه‌ریزی و اقدام کنید. اگر هم سوال یا دغدغه خاصی دارید می‌توانید آن‌ها را در بخش دیدگاه سایت مطرح کنید تا تیم نوشدارو به آن‌ها پاسخ دهند.

از این‌که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید ممنونیم.

منابع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *