داپاگلیفلوزین
نگارنده: دکتر مهسا هادیپور جهرمی
بازبینی نهایی: دکتر مژگان میر عبدالحق
داپاگلیفلوزین در یک نگاه:
داپاگلیفلوزین یک داروی کاهنده قند خون است که به تنهایی ویا همراه سایر داروها برای کمک به پایین آوردن قند خون در کسانی که دیابت نوع دو دارند استفاده میشود.
این دارو در دیابت نوع یک کاربرد ندارد و نمیتواند جایگزین مصرف انسولین شود.
داپاگلیفلوزین به خصوص زمانی که همراه سایر داروهای کاهندهی قند خون استفاده میشود ممکن است باعث افت قند خون یا هایپوگلایسمی شود که اگر شدید باشد بسیار خطرناک است. بنابراین علائم افت قند خون مثل لرزش، ضعف، احساس گرسنگی، تعریق، عدم تمرکز و تپش قلب را به خاطر داشته باشید و همیشه مقداری مواد قندی مثل حبهی قند، آبنبات یا آب میوه همراه داشته باشید تا اگر این علائم ایجاد شدند بلافاصله آنها را مصرف کنید.
دقت کنید که این دارو باید به طور مرتب و هر روز استفاده شود و استفاده نامرتب و گاه به گاه باعث می شود که مصرف این دارو برای شما فایدهای نداشته باشد.
بیشتر بخوانید: دیابت نوع یک چیست؟
نحوه عملکرد دارو
داپاگلیفلوزین مقدار دفع قند از طریق ادرار را بیشتر میکند ضمن اینکه جذب دوباره قند توسط کلیهها را هم کم میکند و در نتیجه در کسانی که دیابت نوع دو دارند باعث پایین آمدن سطح قند خون میشود.
اشکال دارویی
- قرصهای خوراکی ۵ و ۱۰ میلیگرمی
اثربخشی
بر اساس مطالعات بالینی، مصرف داپاگلیفلوزین با دوز مناسب و به مدت کافی می تواند نتایج زیر را برای بیماران ایجاد کند:
- سطح هموگلوبین A1C حدود ۰/۷ درصد پایین میآید.
- قند خون ناشتا حدود ۲۵ میلیگرم در دسیلیتر کمتر میشود.
موارد و میزان مصرف
پایین آوردن قند خون در دیابت نوع دو :
درمان معمولا با یک قرص ۵ میلیگرمی به صورت یکبار در روز شروع میشود. اگر این دوز به اندازه کافی قند خون را پایین نیاورد و عوارض جانبی آن هم قابل تحمل باشد پزشک ممکن است دوز را تا یک قرص ده میلیگرمی به صورت یکبار در روز بالا ببرد.
- مطالعات کافی درباره بیخطری و اثر بخشی این دارو در افراد کمتر از ۱۸ سال انجام نشده است بنابراین مصرف این دارو در این گروه سنی توصیه نمیشود.
- بیمارانی که کلیه آنها به خوبی کار نمیکند نباید این دارو را استفاده کنند. به همین دلیل در شروع درمان و سپس حداقل سالی یکبار وضعیت کلیه بیماران با انجام آزمایش خون کنترل میشود.
- در طول درمان با داپاگلیفلوزین باید به طور مرتب پزشک خود را ملاقات کنید. پزشک از شما میخواهد که قند و فشار خون خود را طبق یک برنامه مشخص کنترل کنید و نتایج آن را در هر جلسه به او اطلاع بدهید. به علاوه هموگلوبین A1C و مقدار هماتوکریت و بعضی از املاح خون هم باید به طور منظم با آزمایش خون کنترل شوند. به این ترتیب وضعیت دیابت و سلامتی شما به همراه مقدار اثر بخش بودن دارو همیشه تحت کنترل خواهد بود.
- انتخاب دارو و یا دوز مناسب کار پیچیدهای است و پزشک برای این کار نکات مختلفی مثل نوع و وضعیت بیماری و سایر داروهایی که بیمار مصرف میکند را در نظر میگیرد. بنابراین همیشه دارو را دقیقا همانطور که پزشکتان دستور داده است مصرف کنید و هیچوقت خوددرمانی نکنید.
نحوه مصرف
- داپاگلیفلوزین باید روزی یک بار مصرف شود که بهتر است صبحها باشد.
- غذا تاثیری بر روی جذب این دارو ندارد بنابراین میتوانید دارو را با معده خالی و یا بعد از غذا مصرف کنید.
- این قرص باید به صورت درسته ، همراه یک لیوان آب مصرف شود و نباید جویده، خرد، شکسته یا نصف شود.
- داروی خود را هر روز در یک ساعت مشخص مصرف کنید تا جزء برنامه روزانهاتان بشود و مصرف آن را فراموش نکنید.
عوارض جانبی
مثل همه داروها، مصرف داپاگلیفلوزین میتواند عوارض جانبی ایجاد کند اما بسیاری از مصرف کنندگان هیچ عارضهای را تجربه نمیکنند یا فقط دچار عوارض جزئی میشوند. عوارض جانبی معمولا به مرور زمان که بدن به دارو عادت میکند بهتر میشوند.
عوارض جانبی شایع
این عوارض معمولا در بیشتر از یک نفر از هر صد نفر ایجاد میشود. اما معمولا ملایم و کوتاه مدت هستند.
تذکر: اگر این عوارض بیشتر از چند روز طول کشید حتما با پزشک مشورت کنید.
عفونت قارچی ناحیه تناسلی با علائمی مثل قرمزی، خارش و سوزش
این عارضه بیشتر در خانمها دیده میشود و شیوع آن در آقایان کمتر است.
راه حل
- در صورتی که این علائم ایجاد شدند به پزشک مراجعه کنید تا با داروی مناسب درمان شوید.
- اگر ظرف مدت یک هفته بعد از دریافت دارو علایم برطرف نشد و یا اگر به طور مکرر دچار عفونت قارچی میشوید حتما به پزشکتان اطلاع بدهید چون ممکن است نشانه آن باشد که قند خون شما به خوبی کنترل نمیشود.
عفونتهای تنفسی مثل سرماخوردگی یا آنفولانزا
راه حل
- وقتی این عارضه پیش آمد به اندازه کافی استراحت کنید و مایعات فراوان مصرف کنید.
- این عارضه معمولا ظرف چند روز رفع میشود اما اگر علائم طولانی شدند یا هر روز شدیدتر میشوند پزشکتان را در جریان بگذارید.
احساس درد یا سوزش در زمان ادرار کردن، کدر شدن ادرار، تکرر ادرار
این نشانهها میتوانند علامت عفونت ادراری باشند.
راه حل
- اگر این علائم را مشاهده کردید هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید تا داروی مناسب برای شما تجویز شود. درمان نشدن عفونت ادراری در مراحل اولیه میتواند باعث شدید و جدی شدن عفونت و یا حتی آسیب به کلیهها شود.
افزایش حجم یا دفعات ادرار
افزایش حجم و دفعات ادرار نشانه این است که داروی شما به خوبی کار میکند و قند اضافی را از طریق ادرار دفع میکند.
راه حل
- برای جلوگیری از کم آبی بدن مایعات فراوان مصرف کنید.
- اگر این عارضه شما را اذیت میکند با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
تغییر در مقدار فاکتورهای خونی
گاهی اوقات مصرف داپاگلیفلوزین ممکن است باعث تغییر در سطح بعضی از فاکتورهای خونی شود مثلا سطح کلسترول LDL، فسفات خون و یا هماتوکریت افزایش پیدا کند.
راه حل
- افرادی که این دارو را مصرف می کنند باید به صورت دورهای آزمایش خون بدهند و در صورتی که هر کدام از این موارد پیش بیاید بسته به مورد و وضعیت بیمار، پزشک برای اقدام مناسب تصمیم گیری میکند.
پشت درد
این عارضه معمولا ظرف چند روز از بین میرود و یک عارضه کوتاه مدت است.
راه حل
- اگر این عارضه در عرض چند روز رفع نشد یا شدت آن مرتب بیشتر میشود سعی نکنید خودتان آن را درمان کنید. با پزشکتان تماس بگیرید چون ممکن است علامت عفونت مجاری ادراری باشد.
افت فشارخون
مصرف داپاگلیفلوزین باعث پایین آمدن فشار سیستولیک میشود که البته برای کسانی که علاوه بر دیابت فشار خون بالا دارند یک مزیت به حساب میآید. اما همین عارضه در ابتدای درمان ممکن است باعث حالت سبکی سر وسرگیجه در زمان تغییر وضعیت از حالت خوابیده به نشسته یا نشسته به ایستاده شود
راه حل
- در صورتی که این عارضه برای شما ایجاد شد تا مدتی احتیاط کنید و به طور ناگهانی تغییر وضعیت ندهید و به آهستگی از جا بلند شوید.
- اگر این عارضه طولانی شد یا شدت آن زیاد است و یا با علایمی مثل پوست سرد و کاهش هشیاری همراه است بلافاصله پزشکتان را در جریان بگذارید.
عوارض جانبی مهم
این عوارض به ندرت پیش میآیند اما به هر حال بعضی از مصرف کنندگان این دارو دچار این عوارض جدی و مهم میشوند به همین دلیل لازم است با نشانههای این عوارض آشنا باشید.
کتواسیدوز دیابتیک
علائم
تشنگی شدید، تهوع یا استفراغ، درد شکمی، تنفس سخت و سنگین و به مشام رسیدن بوی میوه فاسد شده از دهان از علائم اصلی کتواسیدوز دیابتی هستند.
راه حل
- بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
دهیدراته شدن بدن
علائم
تشنگی غیر معمول، ادرار زرد تیره ، سرگیجه، افزایش ضربان قلب، خشکی دهان و چشم و لبها و کم شدن دفعات ادرار (کمتر از ۴ بار در روز) نشاندهندهی کم شدن حجم آب بدن یا دهیدراته شدن بدن هستند.
راه حل
- بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
آنافیلاکسی
علائم
ایجاد کهیر پوستی، تاول، قرمزی پوست، خس خس سینه، احساس گرفتگی در قفسه سینه، مشکل در تنفس یا صحبت کردن، ورم کردن دهان، صورت، لبها، زبان وگلو از اصلیترین نشانه های آنافیلاکسی هستند
راه حل
- بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
گانگرن فورنیه
علائم
درد، قرمزی، تورم در نزدیک ناحیه تناسلی یا مقعد، تب یا لرز و احساس ناخوشی ممکن است نشانه یک نوع عفونت شدید بافت اطراف ناحیه تناسلی به نام گانگرن فورنیه باشد.
راه حل
- بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
نارسایی کلیوی
علائم
کم شدن حجم یا دفعات ادرار، تورم پاها، ضعف، گیجی وکاهش اشتها میتواند نشانه نارسایی کلیوی باشد.
راه حل
- بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
نمودار اثربخشی و عوارض شایع
چند ساعت اول
چند روز اول
چند هفته اول
چند ماه اول
اثر بخشی
عوارض جانبی
آیا با وجود احتمال ایجاد این همه عارضه، مصرف این دارو برای من مشکل ساز نمی شود؟
مطابق مطالعات بالینی انجام شده بر روی داپاگلیفلوزین این داروبه خوبی توسط بیماران تحمل می شود.
بر اساس این مطالعات ، در گروهی که داپاگلیفلوزین مصرف می کردند تنها ۴ درصد بیماران به دلیل عوارض جانبی مصرف دارو را متوقف کردند در حالی که در گروهی که دارونما مصرف می کردند هم تقریبا ۴ درصد افراد به دلیل ایجاد عوارض جانبی مطالعه را ترک کردند که نشان می دهد ایجاد عوارضی که باعث توقف مصرف دارو شده اند ممکن است به طور مستقیم به مصرف داپاگلیفلوزین ارتباط نداشته باشند.
خطرات و هشدارها
نکات زیر مواردی هستند که پزشک شما باید از آنها مطلع باشد.
بعضی از آنها نکاتی هستند که باید قبل از شروع درمان با داپاگلیفلوزین پزشکتان را در جریان بگذارید.
بعضی هم مواردی هستند که بعد از شروع درمان با این دارو اگر پیش آمدند باید پزشکتان را مطلع کنید .
قبل از شروع درمان
سابقه حساسیت به داپاگلیفلوزین یا هر نوع داروی دیگر در گذشته
در صورتی که قبلا با مصرف داپاگلیفلوزین دچار علایم حساسیت مثل کهیر یا قرمزی پوست شدهاید حتما به پزشکتان اطلاع بدهید. در این شرایط مصرف مجدد این دارو میتواند باعث حساسیت شدید و خطرناک شود.
در بعضی موارد بیمارانی که به داروهای دیگر حساسیت داشتهاند به داپاگلیفلوزین هم حساسیت نشان میدهند بنابراین اگر در گذشته به هر نوع داروی دیگری حساسیت داشتهاید پزشکتان را در جریان بگذارید.
مشکلات کلیوی یا کبدی
مصرف این دارو در بیمارانی که مشکلات کبدی یا کلیوی دارند باید با احتیاط و تحت نظر دقیق پزشک انجام بگیرد چون امکان دارد در این افراد داپاگلیفلوزین به خوبی از بدن دفع نشود و باعث افت شدید قند خون شود.
وجود کتون یا قند در ادرار (کتواسیدوز دیابتیک)
سابقه عفونت مکرر ادراری یا عفونت مکرر قارچی ناحیه تناسلی
در این صورت حتما پزشکتان را در جریان بگذارید چون درصورت شروع مصرف داپاگلیفلوزین احتمال پیش آمدن عفونت مجاری ادراری یا عفونت قارچی ناحیه تناسلی بیشتر میشود.
استفراغ یا اسهال
اگر به تازگی دچار اسهال یا استفراغ شدید شدهاید حتما به پزشکتان اطلاع بدهید چون این شرایط باعث کم آبی بدن و بیشتر شدن خطر نارسایی کلیوی میشود. به طور معمول در این شرایط پزشک ابتدا مشکل کم آبی بدن را حل میکند و بعد اجازه میدهد مصرف داپاگلیفلوزین را شروع کنید.
فشار خون پایین یا رژیم غذایی با محدودیت نمک
این شرایط احتمال به وجود آمدن عارضه افت فشار خون با مصرف داپاگلیفلوزین را بیشتر میکنند. بنابراین ممکن است پزشک در این شرایط توصیههایی برای پیشگیری از افت فشارخون داشته باشد و یا حتی بسته به وضعیت شما درباره انتخاب داپاگلیفلوزین بازنگری کند.
بعد از شروع درمان
عمل جراحی
عمل جراحی یک وضعیت استرس برای بدن به حساب میآید و به دلیل تغییر در مقدار بعضی از مواد شیمیایی در بدن، ممکن است کنترل قند خون با مصرف داپاگلیفلوزین به خوبی قبل انجام نشود به همین دلیل پزشک ممکن است از چند روز قبل از عمل جراحی داروی شما را قطع کند واز شما بخواهد که انسولین مصرف کنید.
تب ، عفونت
این شرایط معمولا باعث بالا رفتن قند خون می شوند در نتیجه داپاگلیفلوزین ممکن است نتواند قند خون را به خوبی قبل کنترل کند. بنابراین اگر تب یا عفونت پیش آمد حتما به پزشکتان اطلاع بدهید. پزشک ممکن است موقتا دوز داروی شما را بالا ببرد و یا تا مدتی داروی شما را قطع کند و از شما بخواهد انسولین مصرف کنید.
تداخلات دارویی
مهمترین داروهایی که با عملکرد داپاگلیفلوزین تداخل میکنند عبارتند از:
کورتونها مثل پردنیزولون و دگزامتازون
این داروها قند خون را بالا میبرند و اثربخشی داپاگلیفلوزین را کم میکنند.
راه حل
به طور معمول پزشک تا حد امکان از تجویز این داروها برای افراد دیابتی اجتناب میکند اما اگر به هر دلیل مصرف آنها برای یک فرد دیابتی ضروری باشد باید با شروع مصرفشان قند خون در فواصل کوتاهتری کنترل شود تا اگر مشکلی در کنترل قند خون پیش آمد دوز داپاگلیفلوزین اصلاح شود. بعد از اتمام دوره مصرف این داروها، مجددا میتوان دوز داپاگلیفلوزین را تحت نظر پزشک به دوز قبلی تغییر داد.
بعضی از آنتی بیوتیکها مثل کوتریموکسازول
مصرف همزمان این داروها باعث بیشتر شدن اثر داپاگلیفلوزین و خطر افت قند خون (هایپوگلایسمی) میشود.
راه حل
اگر لازم باشد یک فرد دیابتی که داپاگلیفلوزین مصرف میکند آنتی بیوتیک هم مصرف کند، پزشک سعی می کند آنتی بیوتیکی انتخاب کند که جزء این موارد نباشد. اما اگر گزینه بهتری موجود نباشد و حتما لازم باشد همین آنتیبیوتیکها مصرف شوند باید قند خون به طور مرتب کنترل شود تا اگر بیش از حد لازم پایین آمد دوز داپاگلیفلوزین به طور موقت اصلاح شود. بعد از تمام شدن دوره مصرف این داروها مجددا میتوان داپاگلیفلوزین را تحت نظر پزشک با دوز سابق مصرف کرد.
داروهای هورمونی دارای استروژن، پروژسترون یا تستسترون
این هورمونها ممکن است اثربخشی داپاگلیفلوزین را کم کنند.
راه حل
بهتر است تا زمانی که داپاگلیفلوزین مصرف میکنید داروهای هورمونی مصرف نکنید اما اگر به هر دلیل مصرف این داروها برایتان لازم است باید بعد از شروع این داروها به طور مرتب قند خون کنترل شود تا اگر مشکلی در کنترل قند خون پیش آمد دوز داپاگلیفلوزین مجددا تنظیم شود.
بعضی از داروهای مربوط به کنترل فشار خون بالا مثل انالاپریل و والسارتان
این داروها اثر همدیگر را تقویت میکنند بنابراین خطر افت قند خون (هایپوگلایسمی) و افت شدید فشار خون بیشتر میشود.
راه حل
دربسیاری موارد افراد دیابتی باید برای کنترل فشار خون دارو مصرف کنند . در این شرایط پزشک تلاش میکند دارویی انتخاب کند که جزء داروهایی که اسم بردیم نباشد اما اگر به هر دلیل گزینه مناسب دیگری موجود نباشد و لازم باشد فرد دیابتی یکی از همین داروها را مصرف کند، ضمن اینکه پزشک داروی فشارخون را با حداقل دوز تجویز میکند، فشارخون و قند خون باید به صورت روزانه کنترل شوند تا اگر افت قند یا فشارخون پیش آمد پزشک دوز داروی مربوط به آن را اصلاح کند.
بعضی از داروهای اعصاب مثل فلوکستین، کلوزاپین و الانزاپین
بعضی از این داروها اثر داپاگلیفلوزین را بیشتر و بعضی دیگر اثر آن راکمتر میکنند در نتیجه خطر افت قند خون (هایپوگلایسمی) یا بالا رفتن قند خون بیشتر میشود.
راه حل
اگر یک بیمار دیابتی به مصرف داروی اعصاب نیاز داشته باشد پزشک سعی میکند گزینهای انتخاب کند که تداخلی با داپاگلیفلوزین نداشته باشد. اما اگر به هر دلیل لازم باشد که بیمار یکی از همین داروها را مصرف کند قند خون باید به صورت روزانه کنترل شود تا اگر کنترل قند خون دچار مشکل شد دوز داپاگلیفلوزین اصلاح شود.
بعضی از داروهای ادرارآور مثل فورزماید و هیدروکلروتیازید
داپاگلیفلوزین اثر ادارآوری این داروها رابیشتر میکند در نتیجه خطر کم آب شدن بدن بالا میرود.
راه حل
در بسیاری موارد افراد دیابتی ممکن است به دلایل مختلف مثل بالا رفتن فشار خون نیاز به مصرف داروهای ادرارآور داشته باشند. با شروع مصرف این داروها باید هر روز فشارخون کنترل شود تا اگر افت فشارخون اتفاق افتاد بتوان برای آن اقدامی انجام داد. به علاوه برای جلوگیری از کم آب شدن بدن باید به مقدار کافی مایعات مصرف شود تا بدن دچار کم آبی نشود.
سایر دارو های کاهنده قند خون مثل گلیبوراید
مصرف هم زمان ممکن است باعث افت شدید قند خون شود.
راه حل
در بسیاری موارد لازم است داروهای کاهنده قند خون به صورت هم زمان مصرف شوند و مصرف فقط یک دارو نتیجه لازم را ایجاد نمیکند. برای اینکه مصرف هم زمان آنها مشکل ساز نشود باید اینکار حتما تحت نظر پزشک و با تعیین دوز دقیق برای هر کدام انجام بگیرد.
مصرف هنگام بارداری
این دارو از نظر دستهبندی برای مصرف در دوران بارداری در گروه C قرار دارد و به طور معمول نباید در دوران بارداری مصرف شود. بنابراین در صورتی که قصد بارداری دارید یا به تازگی باردار شدهاید حتما به پزشکتان اطلاع بدهید تا داروی مناسب دیگری برای شما تجویز کند.
مصرف در شیردهی
مشخص نیست که آیا این دارو در شیر ترشح میشود یا نه اما چون احتمال افت قند خون در نوزادان وجود دارد مصرف این دارو در دوران شیر دهی توصیه نمیشود.
سوالات متداول
داپاگلیفلوزین تقریبا ۲ ساعت بعد از مصرف شروع به تاثیر میکند اما برای اثر بخشی کامل چند هفته زمان لازم است. البته این نکته را در نظر بگیرید که ممکن است شما دیابت نوع دو داشته باشید اما هیچ علامت خاصی مشاهده نکنید. بنابراین ممکن است بعد از مصرف داپاگلیفلوزین هم تغییر خاصی احساس نکنید اما این مسئله به این معنی نیست که داپاگلیفلوزین فایدهای ندارد. داپاگلیفلوزین باعث میشود که سطح قند خون شما ثابت بماند و در آینده دچار مشکلات ناشی از دیابت نشوید و به همین دلیل و لازم است مصرف آن را ادامه بدهید.
اگر بیشتر از ۱۲ ساعت به زمان دوز بعدی باقی مانده بود به محض یادآوری آن را مصرف کنید اما اگر کمتر از ۱۲ ساعت به زمان دوز بعدی باقی مانده بود دوز فراموش شده را کنار بگذارید و دوز بعدی را در زمان مشخص خودش مصرف کنید. هیچ وقت برای جبران دوز فراموش شده دوز مصرفیاتان را دو برابر نکنید.
بلافاصله به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنید چون ممکن است قند خونتان به طور شدید و خطرناک افت کند. اگر علایم افت قند خون (هایپوگلایسمی) ظاهر شدند بلافاصله مقداری مواد قندی مثل آبنبات، حبه قند یا آبمیوه مصرف کنید.
هیچ وقت بدون مشورت با پزشک داپاگلیفلوزین را قطع نکنید چون اگر به طور ناگهانی آن را قطع کنید دیابت شما بدتر میشود و قند خون بالا میرود. اگر فکر میکنید این دارو قند خونتان را خوب کنترل نمیکند یا تحمل عوارض جانبی آن را ندارید با پزشک مشورت کنید. در این شرایط پزشک ممکن است داروی دیگری به عنوان جایگزین برای شما تجویز کند.
درمان دیابت باید برای همه عمر ادامه پیدا کند. بنابراین مصرف این دارو را ادامه بدهید مگر اینکه پزشک لازم بداند آن را متوقف کنید.
مصرف داپاگلیفلوزین در دوزهای تجویز شده توسط پزشک برای استفاده طولانی مدت بیخطر است. با وجود انجام مطالعات متعدد، هیچ شواهد علمیای درباره تاثیر منفی این دارو بر روی سلامتی وجود ندارد.
چون داپاگلیفلوزین مقداری از قند خون را توسط ادرار دفع میکند باعث میشود کالری مربوط به آن هم به نوعی به همراه ادرار از بدن خارج شود .در نتیجه مقدار کالری مصرفی کمتر شده و وزن پایین میآید.
داپاگلیفلوزین داروی کاهش وزن نیست و به عنوان داروی کاهش وزن تایید نشده است بنابراین مشخص نیست که مصرف آن در افرادی که دیابت ندارند چه خطرات و مشکلاتی میتواند ایجاد کند. این دارو فقط برای کاهش وزن افرادی که دیابت نوع دو دارند و هم زمان مشکل اضافه وزن هم دارند میتواند مفید باشد.
پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: بیشتر بخور اما وزن کم کن!
مصرف هم زمان الکل با داپاگلیفلوزین میتواند باعث بیشتر شدن اثر این دارو و افت قند خون (هایپوگلایسمی) شود.
داپاگلیفلوزین با دفع قند از طریق ادرار کار میکند بنابراین تا زمانی که این دارو را مصرف میکنید تست قند ادرار شما مثبت میشود که نشان میدهد دارو به خوبی کار خود را انجام میدهد.
در افرادی که داپاگلیفلوزین مصرف میکنند کتو اسیدوز ممکن است حتی وقتی قند خون کمتر از ۲۵۰ میلیگرم در دسیلیتر است ایجاد شود بنابراین اگر علائم کتواسیدوز ظاهر شدند بدون توجه به مقدار قند خون، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
اگرسطح قند خون شما ثابت باشد مصرف داپاگلیفلوزین تاثیری بر روی رانندگی و دوچرخه سواری نمی گذارد، اما در بعضی موارد مصرف داپاگلیفلوزین باعث افت قند خون و کاهش تمرکز میشود. اگر این عارضه ایجاد شد، درحالت کاهش تمرکز، رانندگی و دوچرخه سواری نکنید و ابتدا با استفاده از مواد قندی مناسب سطح قند خون خود را بالا ببرید تا این عارضه رفع شود.
داپاگلیفلوزین تاثیری روی اثربخشی قرصهای ضد بارداری ندارد اما ممکن است لازم باشد با شروع مصرف این داروها دوز داپاگلیفلوزین توسط پزشک اصلاح شود، چون قرص های ضدبارداری ممکن است باعث بالا رفتن قند خون شوند.
اطلاعات کمی درباره مصرف همزمان داپاگلیفلوزین و داروهای گیاهی و مکمل های تغذیهای وجود دارد ضمن اینکه بسیاری از گیاهان دارویی مثل جینسینگ و دارچین باعث افت قند خون میشوند و در کار داپاگلیفلوزین اختلال ایجاد میکنند. بنابراین بهتر است قبل از استفاده از هرنوع داروی گیاهی یا مکمل تغذیهای با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
کافئین و داپاگلیفلوزین هر دو باعث افزایش حجم ادرار میشوند که میتواند باعث کم شدن مقدار آب بدن و در نهایت کم آب شدن بدن شود که خطرناک است. بنابراین بهتر است در طول درمان با داپاگلیفلوزین مصرف نوشیدنیهای دارای کافئین مثل قهوه و چای را محدود کنید.