گلیمپراید (Glimepiride)
نگارنده: دکتر مهسا هادیپور جهرمی
بازبینی نهایی: دکتر مژگان میر عبدالحق
گلیمپراید در یک نگاه:
گلیمپراید یک داروی کاهنده قند خون است که به تنهایی و یا همراه سایر داروها برای کمک به پایین آوردن قند خون در افرادی که دیابت نوع دو دارند استفاده میشود.
این دارو در دیابت نوع یک کاربرد ندارد و نمیتواند جایگزین مصرف انسولین شود.
گلیمپراید ممکن است در بعضی موارد باعث افت قند خون یا هایپوگلایسمی شود که اگر شدید باشد بسیار خطرناک است. بنابراین علائم افت قند خون مثل لرزش، ضعف، احساس گرسنگی، تعریق، عدم تمرکز و تپش قلب را به خاطر داشته باشید و همیشه مقداری مواد قندی مثل حبهی قند، آبنبات یا آب میوه همراه خود داشته باشید تا اگر این علائم ایجاد شدند بلافاصله آنها را مصرف کنید.
دقت کنید که این دارو باید به طور مرتب و هر روز استفاده شود و استفاده نامرتب و گاه به گاه باعث میشود که مصرف آن برای شما فایده ای نداشته باشد.
نحوه عملکرد دارو
در دیابت نوع دو بدن نمیتواند انسولین کافی تولید کند و یا انسولین تولید شده به خوبی کار نمیکند. این مسئله باعث بالا رفتن سطح قند خون میشود. گلیمپراید با بالا بردن تولید انسولین در بدن سطح قند خون را پایین میآورد.
اشکال دارویی
قرصهای خوراکی ۱، ۲، ۳ و ۴ میلیگرمی
اثربخشی
بر اساس مطالعات بالینی، مصرف دوز مناسب و به مدت کافی از این دارو میتواند نتایج زیر را برای بیماران ایجاد کند:
- سطح هموگلوبین A1C حدود ۱/۸ درصد پایین میآید.
- قند خون ناشتا حدود ۷۰ میلیگرم در دسیلیتر کمتر میشود.
- قند خون ۲ ساعت بعد از غذا حدود ۹۲ میلی گرم در دسی لیتر کاهش پیدا میکند.
موارد و میزان مصرف
پایین آوردن قند خون در دیابت نوع دو :
درمان معمولا با یک قرص ۱ یا ۲ میلیگرمی به صورت یکبار در روز شروع میشود. سپس پزشک در فاصلههای یک تا دو هفتهای به تدریج دوز دارو را بالا میبرد تا به مقدار مناسب برای کنترل قند خون برسد. بعضی افراد ممکن است به ۸ میلیگرم در روز یعنی دو قرص ۴ میلیگرمی نیاز داشته باشند.
- مصرف این دارو در افراد زیر ۱۸ سال توصیه نمیشود چون احتمال ایجاد عوارض جانبی مهم با گلیمپراید در این گروه سنی بیشتر است. فقط در صورتی که گزینه مناسبتری موجود نباشد پزشک ممکن است این دارو را در این گروه سنی تجویز کند.
- در افراد بالای ۶۵ سال، درمان با حداقل دوز یعنی یک قرص ۱ میلیگرمی به صورت یکبار در روز شروع میشود و پزشک برای بالا بردن دوز فاصله بیشتری از ۱ تا ۲ هفته در نظر میگیرد چون احتمال عارضه افت قند خون در این گروه بیشتر است.
- افرادی که کلیه آنها به خوبی کار نمیکند دوز کمتری از این دارو لازم دارند. به همین دلیل در شروع درمان و بعد از آن به صورت دوره ای وضعیت کلیه بیماران با انجام آزمایش خون کنترل میشود.
- برای رسیدن به دوز مناسب باید به طور مرتب به پزشکتان مراجعه کنید. پزشک از شما میخواهد که طبق یک برنامه مشخص قند خونتان را در منزل کنترل کنید و نتایج آن را در هر جلسه به او اطلاع بدهید. A1C شما هم باید حداقل سالی یک تا دو بار با آزمایش خون کنترل شود. به علاوه در هر جلسه پزشک درباره عوارض جانبی احتمالی هم از شما سوال میکند. بر مبنای این اطلاعات پزشک به تدریج دوز داروی شما را بالا میبرد تا وقتی که به مقدار مناسب برای شما برسد. به این ترتیب بدن شما کم کم به دارو عادت میکند و عوارض جانبی به حداقل میرسد.
- انتخاب دارو و یا دوز مناسب کار پیچیده ای است و پزشک برای این کار نکات مختلفی مثل نوع و وضعیت بیماری و سایر داروهایی که بیمار مصرف میکند را در نظر میگیرد. بنابراین همیشه دارو را دقیقا همانطور که پزشکتان دستور داده است مصرف کنید و هرگز خوددرمانی نکنید.
نحوه مصرف
- گلیمپراید باید روزی یکبار مصرف شود. بهتر است آن را همراه صبحانه استفاده کنید.
- اگر صبحانه نمیخورید، گلیمپراید را همراه اولین غذای اصلی روز مصرف کنید.
- سعی کنید زمان مصرف دارو در روزهای مختلف مشابه هم باشد تا نوسان قند خون به حداقل برسد.
- بیشتر شرکتهای تولید کننده، قرصهای این دارو را به صورت خط دار تولید میکنند بنابراین اگر در قورت دادن قرص مشکل دارید میتوانید قرص را از محل خط آن به دو قسمت تقسیم کنید و هر تکه را جداگانه قورت بدهید. به علاوه میتوانید از دستورالعمل " قرص و کپسولتو راحت قورت بده" هم برای قورت دادن راحتتر قرص کمک بگیرید.اگر با وجود همه این اقدامات باز هم مشکل داشتید میتوانید قرص را خرد کرده و با یک قاشق ماست، ژله، عسل یا هر غذای نرم دیگر مخلوط کنید و یکباره قورت بدهید. البته در صورتی که قرص را به صورت خرد شده مصرف میکنید قند خونتان را در فواصل کوتاهتری کنترل کنید و در عین حال بیشتر مراقب علائم هایپوگلایسمی باشید چون ممکن است نحوه آزادسازی و جذب دارو و در نتیجه اثربخشی آن با خرد کردن قرص تغییر کند.
پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: قرص و کپسولتو راحت قورت بده!
عوارض جانبی
مثل همه داروها، مصرف گلیمپراید میتواند عوارض جانبی ایجاد کند اما بسیاری از مصرف کنندگان هیچ عارضهای را تجربه نمیکنند یا فقط دچار عوارض جزئی میشوند. عوارض جانبی معمولا به مرور زمان که بدن به دارو عادت میکند بهتر میشوند.
عوارض جانبی شایع
این عوارض معمولا در بیشتر از یک نفر از هر صد نفر ایجاد میشود. اما معمولا ملایم و کوتاه مدت هستند.
تذکر: اگر این عوارض بیشتر از چند روز طول کشید حتما با پزشک مشورت کنید.
سردرد
راه حل
- مایعات فراوان استفاده کنید و به اندازه کافی استراحت کنید. خستگی و کم آب شدن بدن از عواملی هستند که شدت سردرد را بیشتر میکنند.
- اگر تحمل درد برایتان سخت است بعد از مشورت با داروساز از مسکن استفاده کنید.
- اگر سردرد شما شدید است یا بیشتر از یک هفته طول کشید با پزشکتان مشورت کنید.
سرگیجه
راه حل
- وقتی سرگیجه ایجاد میشود دراز بکشید تا رفع شود سپس به آهستگی از جا بلند شوید.
- از حالت نشسته یا خوابیده به صورت ناگهانی تغییر وضعیت ندهید و آهسته از جا بلند شوید.
تهوع
راه حل
- دارو را همراه غذا مصرف کنید. این کار باعث میشود عارضه تهوع تا حد زیادی برطرف شود.
- به آرامی غذا بخورید و با عجله و سریع غذا خوردن را کنار بگذارید.
- غذا های چرب و پر ادویه نخورید و تا مدتی غذا های سبک مصرف کنید.
- وعدههای غذایی را کوچک و تعداد آن را بیشتر کنید.
علایم سرماخوردگی مثل آبریزش بینی، سوزش گلو، سرفه
این علایم معمولا گذرا هستند و در عرض چند روز تا حداکثر یکی دو هفته رفع میشوند.
راه حل
- مصرف مایعات و استراحت کافی به بهتر شدن این علایم کمک میکنند.
- اگر این علایم بعد از یکی دو هفته رفع نشدند یا هر روز بدتر میشوند به پزشکتان اطلاع بدهید.
افت قند خون یا هایپوگلایسمی
راه حل
- هیچ کدام ازوعدههای غذاییاتان را حذف نکنید یا وعدههای غذایی را با تاخیر مصرف نکنید.
- با علائم افت قند خون آشنا باشید و همیشه مقداری مواد قندی مثل حبهی قند، آبنبات یا آب میوه همراه داشته باشید تا اگر این علائم ایجاد شدند بلافاصله آنها را مصرف کنید.
عوارض جانبی مهم
این عوارض به ندرت پیش می آیند اما به هر حال بعضی از مصرف کنندگان این دارو دچار این عوارض جدی و مهم می شوند به همین دلیل لازم است با نشانه های این عوارض آشنا باشید.
آنژیوادم
علائم
از علائم اصلی آنژیوادم به وجود آمدن ناگهانی ورم در هر قسمت از پوست یا مخاط مثل صورت، پاها، دستها، چشم ها، لبها، زبان و حتی گلو و به دنبال آن اشکال در نفس کشیدن یا قورت دادن است که ممکن است با گرم و دردناک شدن محل تورم همراه باشد. این عارضه ممکن است در هر زمانی از درمان با گلیمپراید و حتی بعد از مصرف اولین دوز ایجاد شود.
راه حل
- بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
آنافیلاکسی
علائم
کهیر پوستی، تاول، قرمزی پوست، خس خس سینه، احساس گرفتگی در قفسه سینه، مشکل در تنفس یا صحبت کردن، تورم دهان، صورت، لبها، زبان، گلو از مهمترین علائم آنافیلاکسی هستند.
راه حل
- بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
کم شدن پلاکتها یا گلبولهای سفید خون
علائم
گلودرد همراه با تب، لرز، کبودیهای متعدد در سطح بدن، خونریزی از لثهها یا بینی، لکههای کوچک قرمز یا بنفش بر روی پوست میتوانند نشانهی کم شدن تعداد پلاکتها یا گلبولهای سفید خون باشند.
راه حل
- بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
مشکلات مهم کبدی
علائم
علائمی مثل زرد شدن چشم و پوست، درد شکمی و تیره شدن رنگ ادرار میتوانند نشانه مشکلات کبدی باشند.
راه حل
- بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
آنمی همولتیک
علائم
رنگ پریدگی پوست، ضعف، تب، سرگیجه، سبکی سر، ناتوانی در انجام فعالیتهای فیزیکی از مهمترین علائم آنمی همولتیک هستند.
راه حل
- بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
نمودار اثربخشی و عوارض شایع
چند ساعت اول
چند روز اول
چند هفته اول
چند ماه اول
اثر بخشی
عوارض جانبی
آیا با وجود احتمال ایجاد این همه عارضه، مصرف این دارو برای من مشکل ساز نمی شود؟
بر طبق مطالعات بالینی انجام شده بر روی گلیمپراید این داروبه خوبی توسط بیماران تحمل می شود. شایعترین عوارض جانبی گلیمپراید هایپوگلایسمی، سردرد، تهوع و سرگیجه هستند که عموما از نظر شدت خفیف یا متوسط هستند و معمولا به مرور زمان که بدن به این دارو عادت میکند شدت آنها باز هم کمتر میشود. مثلا در یک مطالعه بالینی فقط ۲/۳ درصد از بیماران با مصرف این دارو دچار عوارض جانبی شدند ضمن اینکه عارضه هایپوگلایسمی هم تنها در ۰/۳ درصد مصرف کنندگان مشاهده شد. بنابراین مصرف این دارو تحت نظر پزشک عموما مشکل خاصی ایجاد نمیکند.
خطرات و هشدارها
نکات زیر مواردی هستند که پزشک شما باید از آنها مطلع باشد.
بعضی از آنها نکاتی هستند که باید قبل از شروع درمان با گلیمپراید پزشکتان را در جریان بگذارید.
بعضی هم مواردی هستند که بعد از شروع درمان با این دارو اگر پیش آمدند باید پزشکتان را مطلع کنید .
قبل از شروع درمان
سابقه حساسیت به گلیمپراید یا هر نوع داروی دیگر در گذشته
اگر قبلا با مصرف گلیمپراید دچار علایم حساسیت مثل کهیر یا قرمزی پوست شده اید حتما به پزشکتان اطلاع بدهید. در این شرایط مصرف مجدد این دارو می تواند باعث ایجاد حساسیت شدید و خطرناک شود.
در بعضی موارد بیمارانی که به داروهای دیگر حساسیت داشته اند به گلیمپراید هم حساسیت نشان می دهند بنابراین اگر در گذشته به هر نوع دارویی حساسیت نشان دادهاید پزشکتان را در جریان بگذارید.
مشکلات کبدی و کلیوی
احتمال افت قند خون یا هایپوگلایسمی با مصرف این دارو در افرادی که کبد یا کلیه آنها به خوبی کار نمی کند بیشتر است. بنابراین مصرف گلیمپراید در این افراد باید با احتیاط و تحت نظر گرفتن دقیق بیمار انجام شود.
نقص در آنزیم G6PD یا فاویسم
کسانی که فاویسم یا نقص در آنزیم G6PD دارند نباید گلیمپراید مصرف کنند چون ممکن است باعث ایجاد کم خونی همولتیک در آنها بشود.
وجود کتون در ادرار یا کتواسیدوز دیابتیک
کتو اسیدوز یک وضعیت اورژانسی است در این شرایط مصرف گلیمپراید برای پایین آوردن قند خون مناسب نیست و قند خون باید به سرعت با کمک انسولین کنترل شود. ادامه وضعیت کتواسیدوز می تواند بسیارخطرناک باشد و باعث به کما رفتن بیمار شود.
بعد از شروع درمان
تب ، عفونت
این شرایط باعث بالا رفتن قند خون می شوند در نتیجه گلیمپراید ممکن است نتواند قند خون را به خوبی قبل کنترل کند. اگ تب یا عفونت پیش آمد حتما به پزشکتان اطلاع بدهید چون دوز داروی شما ممکن است احتیاج به تغییر داشته باشد ویا حتی ممکن است پزشک موقتا داروی شما را قطع کند و از شما بخواهد انسولین مصرف کنید.
جراحی
اگر باید عمل جراحی با بیهوشی عمومی داشته باشید حتما چند روز قبل از آن وقت بگیرید و به دیدن پزشکتان بروید چون مصرف گلیمپراید ممکن است باعث افت قند خون یا هایپوگلایسمی در حین عمل جراحی شود که چون بی هوش هستید علایم آن قابل تشخیص نیست. به همین دلیل پزشک ممکن است از شما بخواهد چند روز قبل از عمل جراحی گلیمپراید را قطع کنید و موقتا انسولین مصرف کنید.
تداخلات دارویی
مهمترین داروهایی که با عملکرد گلیمپراید تداخل می کنند عبارتند از:
کورتونها مثل پردنیزولون و دگزامتازون
این داروها ممکن است باعث بالا رفتن قند خون و کم شدن اثر گلیمپراید شوند.
راه حل
بهتر است در طول درمان با گلیمپراید از این داروها استفاده نکنید اما اگربه هر دلیل پزشک مصرف آنها را برای شما ضروری تشخیص بدهد، در مدتی که کورتون مصرف میکنید مرتب قند خونتان راکنترل کنید و نتایج آن را به پزشکتان اطلاع بدهید تا اگر لازم شد دوز گلیمپراید را بیشتر کند.
داروهای مربوط به عفونتهای قارچی یا باکتریایی مثل فلوکونازول، میکونازول، کلاریترومایسین و سیپروفلوکساسین، کوتریموکسازول
مصرف همزمان این داروها باعث بیشتر شدن اثر گلیمپراید و افت قند خون میشود.
راه حل
اگر یک فرد دیابتی برای درمان عفونت نیاز به مصرف دارو داشته باشد پزشک معمولا موردی را انتخاب میکند که با گلیمپراید تداخل نداشته باشد اما اگر بنا به دلایلی لازم باشد حتما یکی از این داروهایی که نامبرده شدند مصرف شوند باید در طول مصرف آنها مرتب قند خون کنترل شود تا اگر لازم شد دوز گلیمپراید مجددا تنظیم شود و دوز کمتری تجویز شود.
داروهای هورمونی دارای استروژن، پروژسترون، تستوسترون
مصرف این هورمونها روی سطح قند خون تاثیر میگذارد و با کار گلیمپراید تداخل میکند.
راه حل
مصرف هم زمان این داروها ممنوع نیست و در صورتی که برای یک فرد دیابتی ضرورت داشته باشد از این داروهای هورمونی مصرف کند، بعد از شروع مصرف آنها باید قند خون در فواصل کوتاهتری اندازه گیری شود تا اگر از محدوده مورد قبول خارج شد دوز گلیمپراید تحت نظر پزشک مجددا تنظیم شود.
بعضی از داروهای مربوط به کنترل فشار خون بالا مثل انالاپریل و کاپتوپریل
مصرف همزمان این داروها باعث بیشتر شدن اثر گلیمپراید و افت قند خون میشود.
راه حل
در بسیاری موارد افراد دیابتی ممکن است به مصرف داروی فشارخون نیاز داشته باشند اما تلاش میشود که دارویی انتخاب شود که با گلیمپراید تداخل نداشته باشد.اما اگربه هر دلیل انتخاب جایگزین مناسب ممکن نباشد با کم کردن دوز گلیمپراید تحت نظر پزشک میتوان مشکل تداخل آنها را حل کرد.
سایر داروهای کاهنده قند خون مثل انسولین و گلیبوراید
در مصرف هم زمان ممکن است احتمال افت قند خون بیشتر شود.
راه حل
در بیشتر موارد لازم است داروهای کاهنده قند خون به صورت هم زمان مصرف شوند اما مصرف هم زمان آنها باید حتما تحت نظر پزشک و با تعیین دوز دقیق برای هر کدام انجام بگیرد.
بعضی از داروهای اعصاب مثل فلوکستین، کلوزاپین، الانزاپین
مصرف این داروها روی سطح قند خون تاثیر میگذارد و با کار گلیمپراید تداخل میکند.
راه حل
معمولا اولین پیشنهاد تغییر داروی اعصاب تحت نظر پزشک متخصص اعصاب و انتخاب یک داروی بدون تداخل است اما در بعضی موارد بنا به دلایلی پزشک متخصص ممکن است تغییر داروی اعصاب را صلاح نداند. در این موارد معمولا مقدار مصرف گلیمپراید تحت نظر پزشک تغییر میکند تا سطح قند خون در محدوده مناسب باقی بماند.
بعضی از داروهای ضد صرع مثل فنی تویین، کاربامازپین و فنوباربیتال
این داروها باعث کم شدن مقدار گلیمپراید در خون و در نتیجه بالا رفتن قند خون میشوند.
راه حل
مشکل تداخل این داروها با تغییر نوع داروی ضد صرع و یا تغییر مقدار مصرف گلیمپراید قابل حل است. فقط باید پزشک شما حتما اطلاع داشته باشد که این داروها را هم زمان مصرف میکنید تا تحت نظر او گزینه مناسب انتخاب شود.
سالیسیلاتها مثل آسپرین و داروهای مسکن ضد التهاب غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن، مفنامیک اسید و دیکلوفناک
این داروها میتوانند اثر گلیمپراید را بیشتر کنند و احتمال افت قند خون یا هایپوگلایسمی را بالا ببرند.
راه حل
در طول درمان با گلیمپرید اگر به مسکن نیاز داشتید بهتر است از استامینوفن استفاده کنید. اما اگر طبق نظر پزشک مصرف این دسته مسکنها برای شما لازم است، با کنترل مرتب قند خون و تغییر مقدار مصرف گلیمپراید مشکل تداخل آنها قابل حل است.
داروهای مدر مثل هیدروکلروتیازید و فورزماید
این داروها میتوانند باعث کم شدن اثر گلیمپراید شوند.
راه حل
تعداد زیادی از افراد دیابتی ممکن است به دلایل مختلف مثل بالا رفتن فشارخون نیاز داشته باشند که داروی مدر مصرف کنند. در این موارد باید بعد از شروع مصرف داروی مدر فرد دیابتی با بیشتر کردن دفعات کنترل قند خون تغییرات سطح قند خون را تحت نظر بگیرد تا اگر از محدوده مطلوب بالاتر رفت تحت نظر پزشک دوز گلیمپراید اصلاح شود.
مصرف هنگام بارداری
گلیمپراید از نظر مصرف در دوران بارداری در گروه C قرار دارد و مصرف آن ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی در جنین شود. به همین دلیل تنها در صورتی که گزینه مناسب دیگری برای انتخاب وجود نداشته باشد و مزایای مصرف ان بیشتر از خطرات احتمالی آن باشد ممکن است در این دوران تجویز شود. بنابراین اگر قصد بارداری دارید یا به تازگی باردار شدهاید حتما به پزشکتان اطلاع بدهید.
مصرف در شیردهی
مشخص نیست که آیا این دارو در شیر ترشح میشود یا خیر. به دلیل احتمال ایجاد عوارض برای نوزاد مصرف این دارو در دوران شیردهی توصیه نمیشود بنابراین شما با کمک پزشک باید تصمیم بگیرید که شیردهی را متوقف کنید و مصرف گلیمپرید را ادامه دهید و یا به نوزاد خود شیر بدهید و به جای گلیمپراید داروی دیگری مصرف کنید.
سوالات متداول
اثرگلیمپراید چند ساعت بعد از مصرف آن شروع میشود اما برای ثابت ماندن قند خون، باید آن را هر روز به طور منظم استفاده کنید. البته در نظر داشته باشید که ممکن است شما دیابت نوع دو داشته باشید ولی هیچ علامت خاصی مشاهده نکنید. بنابراین ممکن است بعد از مصرف گلیمپراید هم تغییر خاصی إحساس نکنید اما این مسئله به این معنی نیست که گلیمپراید فایده ای ندارد و لازم است که مصرف آن را ادامه بدهید. گلیمپراید باعث میشود که سطح قند خون شما ثابت بماند و در آینده دچار مشکلات ناشی از دیابت نشوید.
اگر یک وعده از قرص گلیمپراید را فراموش کردید به محض یادآوری آن را مصرف کنید اما اگر تقریبا زمان مصرف دوز بعدی رسیده بود دوز فراموش شده را کنار بگذارید و وعده بعدی دارو را مطابق معمول مصرف کنید. هیچوقت برای جبران قرص فراموش شده، مقدار داروی مصرفی خودتان را دو برابر نکنید.
درمان دیابت باید برای همه عمر ادامه پیدا کند به همین دلیل شما احتمالا باید این دارو را برای مدت طولانی مصرف کنید. حتی ممکن است لازم باشد برای بقیه عمر به مصرف آن ادامه بدهید.
البته به ندرت در بعضی افراد ممکن است با گذشت زمان کارایی این دارو در کنترل قند خون پایین بیاید و پزشک مجبور شود گلیمپراید را با داروی دیگری تعویض کند.
بله مصرف گلیمپراید با دوزهای تجویز شده توسط پزشک برای استفاده طولانی مدت بیخطر است و هیچ نوع شواهد علمی درباره مضر بودن استفادهی طولانی مدت این دارو گزارش نشده است.
هیچ وقت بدون مشورت با پزشک گلیمپراید را قطع نکنید چون باعث میشود دیابت شما بدتر شود و قند خون بالا برود.
مصرف هم زمان الکل با گلیمپراید میتواند باعث بیشتر شدن اثر این دارو و افت شدید قند خون یا هایپوگلایسمی شود.
مصرف مقدار زیاد از این دارو میتواند باعث افت قند خون یا هایپوگلایسمی شود پس اگر بیشتر از حد معمول از این دارو مصرف کردید بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنید. اگر علایم افت قند خون ظاهر شدند یا قند خون خود را کنترل کردید و مقدار آن از ۷۰ میلیگرم در دسیلیتر کمتر بود قبل از مراجعه به مراکز درمانی یک قاشق غذاخوری شکر یا عسل مصرف کنید. برای اطلاعات بیشتر به دستورالعمل درمان هایپوگلایسمی مراجعه کنید.
مصرف گلیمپراید تاثیری بر روی توانایی رانندگی و دوچرخه سواری نمیگذارد، اما در بعضی موارد مصرف گلیمپراید باعث افت قند خون و کم شدن تمرکز میشود. اگر این عارضه پیش آمد رانندگی و دوچرخه سواری نکنید و ابتدا با مصرف مواد قندی مثل آبنبات یا آبمیوه سطح قند خون را بالا ببرید تا این عارضه رفع شود.
گلیمپراید تاثیری بر روی اثربخشی قرصهای ضد بارداری ندارد اما ممکن است لازم باشد با شروع مصرف این داروها دوز گلیمپراید زیر نظر پزشک اصلاح شود، چون قرصهای ضدبارداری میتوانند روی سطح قند خون تاثیر بگذارند.
خیر گلیمپراید باعث نازایی نمیشود و هیچ نوع شواهد علمی معتبری درباره کم شدن توانایی باروری در خانم ها و یا آقایان با مصرف گلیمپراید گزارش نشده است.
گلیمپراید ممکن است باعث شود شما بیشتر گرسنه شوید به همین دلیل شاید ثابت نگه داشتن وزن برایتان چندان آسان نباشد و وزنتان بالا برود. برای جلوگیری از این عارضه سعی کنید بدون اضافه کردن حجم وعدههای غذایی از مواد غذایی سالم و کم کالری مثال سبزیجات بیشتراستفاده کنید. به علاوه داشتن برنامه منظم ورزشی به ثابت نگه داشتن وزن شما کمک خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: بیشتر بخور اما وزن کم کن!
اطلاعات کمی در رابطه با مصرف همزمان گلیمپراید و داروهای گیاهی و مکمل ها وجود دارد. از طرفی بسیاری از گیاهان دارویی مثل جینسینگ، دارچین و کاکل ذرت باعث افت قند خون میشوند و در نتیجه تنظیم قند خون را از کنترل خارج میکنند. به همین دلیل قبل از استفاده از هر نوع داروی گیاهی یا مکمل های تغذیه ای حتما با پزشک یا داروساز مشورت کنید.