دیابت و رانندگی
مقدمه
در زندگی ماشینی امروز، رانندگی کردن برای بیشتر مردم یکی از ضرورتهای زندگی به حساب میآید و ضمن ایجاد سهولت و سرعت در کارها، احساس استقلال و داشتن کنترل بر زندگی را در ذهن تداعی میکند. حالا با توجه به این که دیابت یک عارضه جسمی به حساب میآید ممکن است این سوال در ذهن خیلی از افراد مطرح شود که آیا داشتن دیابت مانعی برای رانندگی کردن به حساب میآید؟ و آیا یک فرد دیابتی میتواند مثل دیگران به صورت روزمره برنامه رانندگی داشته باشد؟
بنابراین اگر شما یا یکی از عزیزانتان به دیابت مبتلا هستید و مایل هستید درباره این موضوع اطلاعات داشته باشید پیشنهاد میکنیم این مقاله را تا انتها بخوانید. با خواندن این متن متوجه میشوید که دیابت چه تاثیری بر روی توانایی رانندگی میگذارد، افراد دیابتی در چه شرایطی نباید رانندگی کنند و رعایت چه نکاتی برای رانندگی ایمن در افراد دیابتی ضروری است.
اما اگر به طور کلی مایل هستید درباره دیابت اطلاعات داشته باشید پیشنهاد میکنیم ابتدا به مقاله دیابت چیست؟ مراجعه کنید و آن را بخوانید.
دیابت چطور بر روی توانایی رانندگی تاثیر میگذارد؟
رانندگی یک مهارت پیچیده است و عوامل مختلفی مثل مسائل جسمی، روانی و احساسی میتوانند بر روی توانایی رانندگی تاثیر بگذارند و با توجه به اینکه دیابت باعث تغییرات جسمی کوتاه مدت و بلند مدت میشود، میتواند بر روی توانایی رانندگی تاثیر بگذارد که در ادامه این تغییرات جسمی را به طور کامل توضیح میدهیم:
- تغییرات کوتاه مدت
دیابت باعث تغییر در سطح قند خون میشود و یک فرد دیابتی ممکن است هر دو حالت افت قند خون (هایپوگلایسمی) یا بالا رفتن قند خون (هایپرگلایسمی) را تجربه کند. در هر دو وضعیت، به وجود آمدن علائمی مثل خواب آلودگی، خستگی، عدم تمرکز، تاری دید یا گیجی محتمل هستند که در حضور این علائم توانایی رانندگی افت میکند و احتمال خطر تصادف و حادثه بالا میرود.
بیشتر بخوانید: هایپوگلایسمی چیست و چطور درمان میشود؟
- تاثیرات بلند مدت دیابت
در مقاله دیابت چیست؟ توضیح دادیم که دیابت میتواند در درازمدت عوارضی مثل آسیبهای چشمی (رتینوپاتی) و آسیب به عصبهای دست و پا (نوروپاتی) ایجاد کند که این عوارض به شکلهای مختلف بر توانایی رانندگی تاثیر میگذارند. مثلا آسیب دیدگی عصب پاها میتواند باعث مشکل در حس کردن پدال گاز و ترمز شود یا آسیبهای چشمی ممکن است باعث تغییر در بینایی شوند بنابراین اگر این عوارض ایجاد شوند میتوانند به طور جدی بر توانایی رانندگی تاثیر بگذارند و احتمال خطا در رانندگی را بیشتر کنند.
آیا کسانی که دیابت دارند میتوانند رانندگی کنند؟
- در صورتی که یک فرد دیابتی دچار هایپوگلایسمی شدید شود، برای ۲۴ ساعت نباید رانندگی کند اما اگر فردی به طور مکرر دچار هایپوگلایسمی میشود حتما اول باید با پزشک مشورت کند و در صورت اجازه پزشک میتواند رانندگی کند.
- اگر کسی حین رانندگی دچار هایپوگلایسمی شدید شود، حداقل برای یک ماه نباید رانندگی کند حتی اگر به دلیل این اتفاق، تصادف هم نکرده باشد. چنین وضعیتی حتما نیاز به مراجعه به پزشک برای بررسیهای بیشتر دارد.
- اگر کسی به طور معمول نمیتواند علائم و نشانههای اولیه هایپوگلایسمی را تشخیص بدهد نباید رانندگی کند چون ممکن است بدون اینکه متوجه بشود با شروع هایپوگلایسمی رانندگی کند و دچار حادثه بشود.
- کسانی که به تازگی مصرف انسولین را شروع کردهاند تا وقتی که قند خونشان به محدوده هدفگذاری شده توسط پزشک نرسیده است نباید رانندگی کنند.
- کسانی که دچار عوارض دیابت مثل مشکلات بینایی، مشکلات قلبی یا آسیب به عصبها هستند یا به دلیل عوارض دیابت احساس بیحسی در دست و پا دارند، بدون اجازه پزشک نباید رانندگی کنند.
- با توجه به اینکه بیماریهایی مثل سرماخوردگی، تب، عفونت، اسهال و استفراغ و مانند آنها میتوانند روی سطح قند خون تاثیر بگذارند، افراد دیابتی در وضعیت بیماری نباید رانندگی کنند.
یک فرد دیابتی برای رانندگی بیخطر چه نکاتی را باید رعایت کند؟
همانطور که توضیح دادیم در صورتی که دیابت تحت کنترل باشد منعی برای رانندگی افراد دیابتی وجود ندارد اما در نظر داشته باشید کسانی که دیابت دارند باید قبل و حین رانندگی مجموعهای از نکات را در نظر بگیرند تا یک رانندگی بیخطر و ایمن را تجربه کنند که در ادامه این نکات را برایتان توضیح میدهیم:
- اندازه گیری قند خون قبل از رانندگی
یک نکته مهم که به پیشگیری از خطر در افراد دیابتی کمک میکند این است که قبل از شروع رانندگی وضعیت قند خون مشخص شود. به همین دلیل حتما قبل از شروع رانندگی قند خونتان را اندازه گیری کنید و بر حسب مقدار قند خون طبق دستورالعملی که در ادامه توضیح میدهیم اقدام کنید:
- اگر قند خون کمتر از ۷۰ میلیگرم در دسیلیتر بود رانندگی نکنید و طبق دستورالعمل درمان هایپوگلایسمی، قند خونتان را اصلاح کنید. ۴۵ دقیقه صبر کنید و دوباره قند خونتان را اندازه بگیرید. اگر بالاتر از ۹۰ میلیگرم در دسیلیتر بود میتوانید رانندگی کنید.
- اگر قند خون بین ۷۰ تا ۹۰ میلیگرم در دسیلیتر بود اول یک خوراکی دارای کربوهیدرات مصرف کنید بعد رانندگی کنید.
- مشاهده علائم هایپوگلایسمی در زمان رانندگی
اگر در حین رانندگی علائم اولیه هایپوگلایسمی را مشاهده کردید وقت را تلف نکنید و فورا ماشین را متوقف کنید و سوئیچ را از جا سوئیچی خارج کنید. قند خونتان را اندازه بگیرید و بر اساس سطح قند خون، طبق دستورالعملی که در بالا توضیح دادیم عمل کنید.
- اقلام ضروری در ماشین
همیشه در هنگام رانندگی دستگاه تست قند خون، مقدار کافی میان وعده، آبنبات و نوار تست قند خون همراه داشته باشید. اگر انسولین مصرف میکنید به مقدار کافی سرنگ و سرسوزن انسولین به این اقلام اضافه کنید. برحسب مدت زمان رانندگی، مقدار کافی از داروهای دیابت یا انسولین هم همراه ببرید و مراقب باشید که آنها را در دمای مناسب در ماشین نگهداری میکنید. این اقلام را در ماشین رها نکنید چون آفتاب و گرما میتوانند به آنها آسیب بزنند. بهتر است این موارد را داخل یک کیف کوچک بگذارید و هر بار با خودتان به داخل ماشین ببرید.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره داروی انسولین
- رانندگیهای طولانی
در رانندگیهای طولانی هر ۲ ساعت یکبارماشین را متوقف کنید و قند خونتان را اندازه بگیرید و بر اساس سطح قند خون، طبق دستورالعملی که در بالا توضیح دادیم عمل کنید. به خاطر داشته باشید که به دلیل رانندگی و به خاطر زودتر رسیدن به مقصد وعدههای غذایی و میان وعدههایتان را به تاخیر نیاندازید و آنها را سر وقت مصرف کنید.
کلام آخر
به خاطر داشته باشید رانندگی نیازمند تمرکز، هماهنگی اندامها و سرعت در تصمیمگیری است که همگی این موارد میتوانند در افراد دیابتی به دلیل افت و یا بالا رفتن سطح قند خون تحت تاثیر قرار بگیرند اما کسانی که دیابت دارند با کمی برنامهریزی و انتخابهای آگاهانه میتوانند سطح قند خونشان را تحت کنترل نگه دارند و ضمن حفظ ایمنی از رانندگی لذت ببرند.
از این که تا انتهای این متن همراه ما بودید ممنونیم. اگر مایل هستید خلاصه مطالب این مقاله را به شکل تصویری مرور کنید میتوانید به بخش اینفوگرافی مراجعه کنید و نکات مهم این مبحث را در این بخش بخوانید.
منابع